Sportfysiotherapie

Sport en bewegen is leuk, lekker en nog gezond ook. De één loopt geregeld hard, de ander speelt competitie en gaat voor de winst, een derde zou graag zijn conditie willen verbeteren of wat gewicht willen verliezen.

De sportfysiotherapeut is de aangewezen persoon voor de behandeling van een sportblessure. Daarnaast kan hij (of zij) sporters ook adviseren en begeleiden bij het uitoefenen van hun sport om tot betere prestaties te komen en de kans op blessures te verminderen. Bovendien komt zijn deskundigheid goed van pas bij het begeleiden en adviseren van mensen die (weer) willen gaan sporten. Sportfysiotherapeuten hebben zich na de studie fysiotherapie verder gespecialiseerd tot sportfysiotherapeut. Zij weten welke eisen een sport aan het lichaam stelt en wat sporters motiveert. De sportfysiotherapeut is geregistreerd bij het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en is lid van de NVFS (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg). Deze registratie geeft aan dat de sportfysiotherapeut bij- en nascholingen volgt en naar congressen gaat.

Dat betekent dat hij de meest actuele kennis en vaardigheden in huis heeft. Dit stelt hem in staat om op het vlak van sport en gezondheid te adviseren, te behandelen en te begeleiden. Iedereen kan op verwijzing van een arts of rechtstreeks met de sportfysiotherapeut een afspraak maken. Of behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van de persoonlijke verzekering.

Sporters – advies en begeleiding – blessurepreventie

Veel sporters willen steeds sneller, vaker, langer, beter. Harder lopen, vaker scoren, langer fietsen… wínnen! Het gaat bij sporten om een combinatie van techniek (coördinatie), kracht, lenigheid, snelheid, en uithoudingsvermogen. De sportfysiotherapeut helpt sporters hun prestaties te verbeteren. Hij adviseert over de juiste trainingsopbouw en geeft oefeningen om bijvoorbeeld de kracht of snelheid te bevorderen. Dit helpt tevens blessures te voorkomen. De sportfysiotherapeut is er ook om advies te vragen, bijvoorbeeld als iemand bij elke volleybalservice ‘iets’ in de schouder voelt. Als iemand regelmatig door zijn enkel gaat, is het eveneens raadzaam de sportfysiotherapeut er eens naar te laten kijken. Hij kan in dit geval adviseren over de te dragen schoenen, geeft aan of het dragen van een brace of het gebruik van tape zinvol is, tevens geeft hij oefeningen en advies over de beweegtechniek.

Zorg dat u kunt blijven sporten en voorkom herhaling van dezelfde sportblessures. Preventie is voor de sportfysiotherapeut nummer één!

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding

Een geblesseerde sporter wil zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de sportfysiotherapeut zorgt daarvoor. De sportfysiotherapeut zal er alles aan doen om de sporter zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij de blessure. Maar hij adviseert ook hoe de sporter tijdens deze periode zo fit mogelijk kan blijven. Wanneer het beter gaat met de blessure, begeleidt de sportfysiotherapeut de sporter naar zijn oude prestatieniveau. Is de blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de sportfysiotherapeut deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat de sporter bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kan.

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.