Verwijzing en vergoeding

Is een verwijzing van huisarts of specialist nodig?

Nee, sinds 2006 is voor fysiotherapie een verwijzing niet meer verplicht. Als u zonder verwijzing bij ons komt bekijkt uw fysiotherapeut eerst samen met u of uw klachten wel echt tot het domein van de fysiotherapeut behoren alvorens een behandeling te starten. Soms kan na deze ’screening’ volstaan worden met geruststelling of enkele bewegingsadviezen en hoeft geen behandeling te volgen. Soms zal uw fysiotherapeut u helpen door de eventuele consultatie van een andere hulpverlener met u te bespreken, bijvoorbeeld uw huisarts. In de meeste gevallen blijkt echter dat mensen behoorlijk goed inschatten of hun klacht iets is voor fysiotherapie. In die gevallen zal uw fysiotherapeut een gedegen onderzoek doen en u helpen met een optimale behandeling. Uw huisarts krijgt een rapportage van de bevindingen bij aanvang en afsluiting van de totale behandeling. Indien nodig vindt er tussentijdse terugkoppeling plaats.

Vergoeding

Praktijk voor Fysiotherapie Slagharen is een PlusPraktijk en heeft overeenkomsten met alle zorgverzekeraars. Voor u betekent dit dat u weinig merkt van de financiële afhandeling. Vooropgesteld dat u voldoende aanvullend verzekerd bent. De verzekeringsvoorwaarden en dekking zijn per zorgverzekeraar verschillend en wijzigen soms ook nog eens per jaar. Het is voor ons ondoenlijk daar overzicht over te houden. Vaak kunnen we wel aangeven wat u kunt verwachten, u bent echter zelf verantwoordelijk voor het al dan niet voldoende verzekerd zijn voor fysiotherapie. Verrichtte behandelingen die niet worden vergoed door uw zorgverzekeraar zullen bij u in rekening worden gebracht. Deze tarieven hebben betrekking op behandelingen die buiten de dekking van uw verzekering vallen.

Een aantal wetenswaardigheden rondom de verzekering en vergoeding willen we hier nog noemen:

  • Iedereen heeft een basisverzekering tegen ziektekosten, althans dit is wettelijk verplicht.
  • Vanuit de basisverzekering worden in ieder geval de eerste 18 behandelingen per jaar per indicatie fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar vergoed.
  • De dekking van de aanvullende verzekeringen verschilt van verzekering tot verzekering. Check daarom de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering. Op behandelingen die vergoed worden uit de aanvullende verzekering, is het verplicht eigen risico niet van toepassing.
  • Sommige klachten komen voor op de zogenaamde chronische lijst van Borst. Vanuit de basisverzekering wordt de behandeling vanaf de 21e behandeling vergoed. Soms gelden hiervoor echter nog voorwaarden of een tijdslimiet. Langdurige of blijvende klachten worden wel ‘chronische klachten’ genoemd, dat een klacht chronisch is, is geen garantie voor een plaatsje op de chronische lijst van Borst. Uw fysiotherapeut kan u vertellen of uw klacht op deze lijst staat en of u kunt rekenen op vergoeding uit de basisverzekering.

Klik hier voor overzicht Tarieven.

 

Geef wijzigingen in uw zorgverzekering (maatschappij, aanvullende verzekering, polisnummer) zo spoedig mogelijk door aan uw behandelend fysiotherapeut.

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.