Oedeem

Wat is oedeem? Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam.  Dit wordt veroorzaakt door een onderbreking van de lymfeafvoer en/of een verhoogd lymfeaanbod. Oedeem kan voorkomen bij verschillende aandoeningen zoals (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens, en kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, operaties of ongevallen.

Wat doet een oedeemfysiotherapeut?

Een oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met (lymf)oedeem. De therapie richt zich op het verminderen van vochtophoping en het verlichten van de bijbehorende klachten.

Bij Fysiotherapie Slagharen biedt onze oedeemfysiotherapeut Myrthe verschillende behandelingen aan, waaronder:

Oefentherapie: Specifieke oefeningen die helpen om het vocht via de lymfe- en bloedbanen af te voeren. Dit kunnen algemene oefeningen, ademhalingsoefeningen en oefeningen gericht op de spieren die als pomp fungeren, zijn.

Manuele lymfdrainage: Een zachte massagetechniek waarmee het vocht wordt verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer normaal functioneert.

Compressietherapie: Deze hulpmiddelen helpen om vochtophoping te voorkomen en zorgen ervoor dat de ontstane situatie stabiel blijft.

Huidverzorging en littekenbehandeling: Naast het stimuleren van de vochtafvoer besteden we aandacht aan de verzorging van de huid en de behandeling van littekens. Ook geven we adviezen waarmee je zelf de controle over de klachten kunt behouden na afloop van de behandelperiode.

Samenwerking met andere specialisten Bij Fysiotherapie Slagharen werken we vaak samen met andere specialisten, zoals oncologen en chirurgen, om een holistische en uitgebreide behandeling te bieden.

 

 

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.