Parkinson

Parkinson is een aandoening van de hersenen waarbij specifieke cellen die dopamine produceren geleidelijk afsterven. Dopamine is een belangrijke stof die helpt bij het reguleren van bewegingen en emoties. Omdat Parkinson een complexe aandoening is, variëren de symptomen sterk van persoon tot persoon.

De symptomen van Parkinson kunnen onder meer zijn:

  • Trillen (tremor): Dit kan optreden in de handen, benen, kin of tong.
  • Vertraagde bewegingen: Het kan moeilijk zijn om bewegingen te starten of om automatische bewegingen uit te voeren.
  • Spierstijfheid: De spieren kunnen stijf en onbuigzaam aanvoelen.
  • Problemen met houding en evenwicht: Dit kan leiden tot problemen met lopen en zelfs tot valpartijen in gevorderde stadia van de ziekte.
  • Bevriezing van de benen: Tijdens het lopen kunnen de benen ‘bevriezen’, waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer plakken.

Naast deze symptomen kunnen patiënten ook andere klachten ervaren, zoals verminderd denkvermogen, verminderd reukvermogen, slaapproblemen, obstipatie, stemmingswisselingen en veranderingen in seksuele behoeften.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle symptomen zich bij elke patiënt voordoen, en de ernst en het verloop van de ziekte kunnen sterk variëren.

Fysiotherapeutische behandeling van Parkinson:

Als praktijk zijn we aangesloten bij het ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van Parkinson en parkinsonismen. Deze aansluiting betekent dat onze fysiotherapeuten extra geschoold en gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met Parkinson. Dit stelt ons in staat om nauw samen te werken met andere professionals in de regio voor een optimale behandeling.

De fysiotherapeutische behandeling kan verschillende vormen aannemen, waaronder:

  • Lokale behandelingen: Dit kan nodig zijn bij pijnklachten of spierspanning.
  • Oefentherapie: Dit omvat oefeningen gericht op het verbeteren van spierkracht, mobiliteit en balans.

 

ParkinsonNet

ParkinsonNet bestaat uit bijna 3.000 gespecialiseerde zorgverleners, waaronder neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen, die verspreid zijn over verschillende regio’s in het land. Het doel van ParkinsonNet is om de allerbeste zorg te bieden aan iedereen met Parkinson of een atypisch parkinsonisme.

Dit wordt onder andere bereikt door:

  • Educatie: Zorgverleners worden bijgeschoold om hun expertise te vergroten.
  • Samenwerking: ParkinsonNet faciliteert een optimale samenwerking tussen zorgverleners.
  • Transparantie: De kwaliteit van de aangesloten zorgverleners wordt inzichtelijk gemaakt voor patiënten.

Door deze aanpak streeft ParkinsonNet naar een verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met Parkinson en Parkinsonismen.

 

 

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.