Revalidatie na COVID-19

 

COVID-19 heeft wereldwijd miljoenen mensen getroffen en velen van hen ervaren langdurige symptomen, zelfs na het overwinnen van de acute fase van de ziekte. Deze aanhoudende klachten, vaak aangeduid als ‘long COVID’, kunnen variëren van vermoeidheid en kortademigheid tot cognitieve problemen en spierzwakte. Voor deze mensen is revalidatie een cruciale stap naar volledig herstel.

Waarom revalidatie?

Revalidatieprogramma’s zijn ontworpen om patiënten te helpen hun fysieke en mentale gezondheid te herstellen, zodat ze weer kunnen deelnemen aan hun dagelijkse activiteiten. Hier zijn enkele redenen waarom revalidatie belangrijk is:

> Verbeterde longfunctie: COVID-19 kan aanzienlijke schade aan de longen veroorzaken. Ademhalingsoefeningen en longrevalidatie kunnen helpen de longfunctie te verbeteren en kortademigheid te verminderen.

> Verhoogde spierkracht en uithoudingsvermogen: Veel patiënten ervaren spierzwakte en vermoeidheid na een lange periode van inactiviteit. Revalidatieprogramma’s omvatten gerichte oefeningen om spierkracht en uithoudingsvermogen te herstellen.

> Mentale gezondheid: De impact van COVID-19 is niet alleen fysiek maar ook mentaal. Psychologische ondersteuning en therapieën kunnen helpen bij het omgaan met angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen.

> Herstel van cognitieve functies: Sommige patiënten melden geheugenproblemen en concentratiestoornissen na COVID-19. Cognitieve revalidatie kan helpen bij het herstellen van deze functies.

Hoe te starten met revalidatie?

Het is belangrijk om revalidatie te starten onder begeleiding van gekwalificeerde professionals. Bespreek met je huisarts of specialist de mogelijkheden en verwijzingen naar een  gespecialiseerde therapeut.

Revalidatie na COVID-19 is geen overbodige luxe, maar een noodzaak voor velen die kampen met de langdurige gevolgen van het virus. Door de juiste stappen te nemen en gebruik te maken van professionele hulp, kunnen patiënten hun gezondheid en kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren

Voor meer informatie of om een afspraak te maken, neem contact op met de praktijk.  

Paramedische herstelzorg wordt (m.i.v. 1-7-2024) niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering, dus controleer uw aanvullende verzekering!

 

 

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.